środa, 5 sierpnia 2015

Bo liczy się wnętrze! Muffinki z kremem budyniowym.

Cześć,

dziś przepis, który dostałam od mojej Siostry. Zrobił furorę! Nie tylko dzieciaki (Chrześniak i Córcia) się nimi zajadały, ale dorośli przechodzili sami siebie! Zniknęły w oka mgnieniu. Są warte wielokrotnego powtórzenia :-)

Muffinki z kremem budyniowym




Składniki na muffinki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek i cukier). W małym garnuszku stop masło. Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do suchych składników dodaj mleko. Miksuj. Do powstałej masy dodawaj stopniowo masło. Wymieszaj. Powstałą masę dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj całość.

Ułóż na blaszce (takiej z wyposażenia piekarnika) papierowe papilotki do muffinek. Nałóż do nich ciasta- do 1/3 pojemności foremki. Pamiętaj żeby zostawić ciasto na uzupełnienie papilotek po tym jak dodasz budyń.

Składniki na krem budyniowy:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
Ugotuj mleko. W miseczce ubij żółtka z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj. Dodaj resztę składników. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do rondla dodawaj stopniowo masę i cały czas mieszaj. Zmniejsz ogień. Doprowadź do tego by masa była gęsta. Ostudź.
Nakładaj łyżeczką na środek każdej muffinki. Na krem wyłóż pozostałą część ciasta.

Piecz w 180st. C. przez ok. 15-20 minut.


Szykuj brzuch, bo to niebiański puch!! :-)

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!

Do miłego,
M.

4 komentarze: