wtorek, 25 sierpnia 2015

Drożdżówka ze ślimaków ;-)

Cześć,

zapraszam na drożdżówkę ze ślimaków. Brzmi okropnie? Smakuje wybornie! A wygląda pięknie. Zresztą sami się przekonajcie.

  Drożdżówka serowo-budyniowa


Składniki na ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 500 dag mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 125 margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • białko
Drożdże wymieszaj z 1/4 filiżanki letniego mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiej do miski, zrób zagłębienie i wlej zaczyn. Zasyp mąką i odstaw do wyrośnięcia. Wystudź. Do ciasta dodaj mleko, resztę cukru, margarynę i jajka. Wyrób tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia. 
Składniki na masę:
  • 250 g twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g cukru
Ugotuj budyń wykorzystując 1 szklankę mleka. Wystudź. Następnie połącz budyń z serem i cukrem. 

Gdy ciasto wyrosło, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj. Nałóż masę serowo-budyniową. Zwiń w rulon. Krój na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 8 kawałków). Ułóż je pionowo w blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Posmaruj całość białkiem. 
Piecz w nagrzanym do 200 st. piekarniku do zarumienienia. Ja zostawiłam w piekarniku do czasu wystudzenia. Posyp cukrem pudrem i JEDZ ze smakiem :-)

Nie trzeba cudować, wymyślać żeby przekąsić coś smacznego :-)

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!

Do miłego,
M.

3 komentarze:

  1. To będzie mój następny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ślimaczki, jadłam takie z jabłkami i cynamonem. Zabawnie się je odrywa pd ciasta i je:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przyznam szczerze, że pierwszy raz robiłam, więc te ślimaczki raczej przypominały ŚLIMACZYSKA (takie duże :P). Następnym razem zrobię mniejsze i będą idealne do odrywania. Jednak czy małe czy duże to najważniejsze, że WYBORNE :-D :-)

      Usuń