wtorek, 11 sierpnia 2015

Najlepsze, bo klasyczne. Leczo z cukinią.

Cześć,

dziś serwuję klasyczne leczo z cukinią. Nie jest to przepis na skalę odkrycia Ameryki (:-P), ale czasami te najprostsze przepisy są najbardziej poszukiwane. Zapraszam do stołu:

  Klasyczne leczo z cukinią



Składniki:
  • duża cukinia
  • 4 duże pomidory
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta 
  • 1 cebula biała
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 kiełbasy (u mnie Morliny z piersi kurczaka, bo jest chudziutka)
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • sól, pieprz, majeranek, ziarenko smaku/vegetta

Cebule obierz i poszatkuj. Zeszklij na maśle w dużym garnku. Dodaj czosnek i pokrojone wszystkie papryki. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę kiełbasy. Gdy się przyrumienią dodaj do garnka. Pomidory wyparz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka. Chwilę podduś. Cukinię umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Łyżkę koncentratu rozcieńcz w niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szkl.). Wlej do garnka. Duś do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Podaj z chlebkiem lub zrób komuś niespodziankę- zamknij ten niesamowity smak i aromat w słoiczku :-) ja zrobiłam taki mały upominek urodzinowy ;-)


Muszę zamówić sobie nalepki z moim logo, co Wy na to? :-D


Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!

Do miłego,
M.

1 komentarz: