poniedziałek, 26 października 2015

Styropian, czyli sernikowe oszustwo Bajerantki.

Cześć,

każdy kto widzi to ciasto od razu myśli sernik. Otóż NIE! Nie ma tu grama twarogu. Ciacho nie jest za słodkie i ukrywa jeden z często uwielbianych składników... wiórki kokosowe! :)

Styropian


Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia posiekaj z masłem. Dodaj cukry, żółtka i 1,5 łyżki śmietany 18%. Wyrób ciasto. Podziel na 2 części, z czego jedną rozwałkuj, a drugą zamroź.

Kwadratową blachę posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Wyłóż na nią rozwałkowane ciasto.

 Składniki na masę:
  • 330 ml jogurtu z marakują
  • 670 ml śmietany 18%
  • 5 białek
  • sól
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duży budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 dag wiórek kokosowych
Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Śmietanę (w osobnym naczyniu) zmiksuj i połącz z pozostałymi składnikami. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i ubite białka. Delikatnie i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto.

Piecz w nagrzanym piekarniku 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Zostaw w piekarniku do wystudzenia (nie otwieram piekarnika).
 

Jedz, módl się żeby Ci nie poszło w boczki lub częstuj innych ;-) W jednym zdaniu: niesamowite doznania smakowe!

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz