środa, 11 listopada 2015

Drożdżówki z dżemem, czyli szybka niespodzianka na wolny dzień.

Cześć,
z tymi drożdżówkami jest tak szybka sprawa, że zanim się obejrzysz, to już wszystkie zjedzone ;-) Niestety nie wiem jaki mają smak następnego dnia, bo zniknęły w tak szybkim czasie, że nie miałam okazji spróbować, ale w dniu pieczenia są obłędne!

Drożdżówki z dżemem





Składniki:
  • 12 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 75 masła
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj mleko, sól i cukier. Wyrób. Pod koniec dodaj roztopione masło. Ponownie wyrób dokładnie ciasto. Włóż do miski. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godz). Ciasto wyjmij na stolnicę. Oprósz delikatnie mąką. Rozwałkuj na placek, posmaruj dżemem i zwiń w rulon. Pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Składniki na kruszonkę:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
Mąkę i cukier wsyp do miski. Masło roztop i dodaj do miski. Wyrób kruszonkę.
 
Pozostałe składniki:
  • 1białko
Każdą drożdżówkę posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w temp. 200 st. C. przez ok. 15 minut.


Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz