środa, 11 listopada 2015

Kokosowe ciasto z jabłkami, coś miłego dla żołądka i dla oczu.

Cześć,
chcesz żeby deser był pysznym zaskoczeniem dla głodomorków, a jednocześnie zachwycał wyglądem? Wypróbuj:

Kokosowe ciasto z jabłkami


Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych + do posypania
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Zacznij od wcześniejszego wyjęcia masła i jajek z lodówki, ponieważ składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Jabłka obierz, przekrój na połówki. Usuń gniazda i ponacinaj nożykiem (od strony wypukłej). Pół szklanki wody wymieszaj z sokiem z cytryny. Włóż jabłka do miski i zalej otrzymanym sokiem.

Masło utrzyj z cukrami. Dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym. Zmiksuj na wolnych obrotach. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Ułóż jabłka (stroną ponacinaną ku górze). Piecz w temp. 160 st. C przez ok. 45-50 minut.

Składniki na lukier i posypka:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzyj do gładkości.

Polukruj ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.


Inspiracje: tu

2 komentarze: