czwartek, 12 listopada 2015

Tarta ze snickersami.

Cześć,
od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś bardziej "eksluzywnego". Ciasto robione jest w dwóch fazach, ale bez pieczenia. Naprawdę jest OBŁĘDNE! Ale uważaj, bo jest ono naprawdę słodkie- takie klimaty trzeba po prostu lubić. Zapraszam:

 Tarta ze snickersami

Składniki na spód:
  • 300 g markiz orzechowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Masło musi mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj aż do uzyskania mokrego piasku. Formę (u mnie tortownica) wysmaruj masłem. Wysyp masę ciasteczkową  i delikatnie wcisnąć w dno i boki. Schłodź w lodówce.

Składniki na nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 70 g białej czekolady
  • 3 snickersy
  • 300 g śmietany kremówki 30%
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mascarpone włóż zmiksuj z połową masy kajmakowej aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia. 2 batoniki snickers posiekaj na 3 mm paseczki. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia ubij śmietanę kremówkę. Wyłóż na tartę wyjętą z lodówki i wyrównaj. Ostatniego snickersa posiekaj, posyp na wierzch ubitej śmietany. Pozostałą częścią masy kajmakowej udekoruj wierzch tarty. Schłódź.




Ajjjjjjj!!! Ten smak!!!! Siódme niebo zapewnione ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.


Inspiracja: tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz