piątek, 29 stycznia 2016

Roladki godne mięsożercy. Pierś z kurczaka faszerowana wątróbkami.

Cześć,

dziś totalny rarytas- mięso faszerowane mięsem. A co! Jest takie powiedzenie "kto bogatemu zabroni" :-P No właśnie, kto mi zabroni? Jest tu jakiś odważny/odważna? :-P Tak myślałam, a zatem może i Ty skusisz się żeby je zrobić. Przepis to modyfikacja przepisu mojej ulubionej p. Reginy. Zapraszam:

 Roladki z piersi kurczaka faszerowane wątróbkami

Składniki:
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 350 g wątróbek
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • musztarda sarepska
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
Umyj filety z kurczaka. Rozetnij wzdłuż na plastry. Rozbij mięso (pamiętaj o folii spożywczej tak, aby nie uszkodzić struktury). Natrzyj solą, czosnkiem, pieprzem i papryką. Włóż do miski i przykryj folią. Odstaw by mięso przeszło przyprawami.

Cebulę i czosnek podsmaż ze szczyptą soli i pieprzu. Wrzuć wątróbki i smaż ok. 7 minut do lekkiego zbrązowienia. Ostudź. 

Zmiel wątróbki, dodając pod koniec namoczoną bułkę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem (wg uznania). Dodaj 1 jajko i 1 płaską łyżkę musztardy. Wszystko wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

Każdy filet posmaruj musztardą. Wyłóż farsz i zroluj. Zawiń każdą roladkę osobno w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka). 

Piecz 30 min, a po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz kolejne 30 min.

Bardzo sycące danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji.

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz