wtorek, 22 marca 2016

Czekolada, kawa, wiśnie...

Cześć,

najwyższy czas zacząć myśleć co przygotujemy na świąteczny stół. Ja oczywiście zaczynam od słodkości- ich nigdy za wiele. Skoro Wielkanoc, to musi być mazurek. Jak dla mnie ten jest najlepszy, bo nie jest przesłodzony (jak często bywa z kajmakowymi).

 Mazurek czekoladowo-kawowy z wiśniami


Składniki na ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego msła
  • 1 jajko
Do miski przesiej mąki, kakao, cynamon. Dodaj cukier i pokrojone masło. Rozetrzyj szybko palcami. Dodaj jajko. Zagnieć bez zbędnej zwłoki. Kulę zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blaszkę. Podziurkuj widelcem i odłóż na 1/2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. (bez termoobiegu). Piecz 35 minut.

Składniki na polewę:
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 30 g masła
  • 200 g białej czekolady
Do garnuszka wlej śmietanę, wsyp kawę i podgrzewaj aż kawa się rozpuści. Odstaw. Dodaj masło i połamaną czekoladę. Roztop na gładką polewę. Masę wylej na wystudzone ciasto. Odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce. 

Na wierzch:
  • wiśnie w syropie
  • kleksy z rozpuszczonej czekolady
Na polewę wyłóż wiśnie. Syropem i roztopioną czekoladą zrób kleksy.

Przechowuj w temperaturze pokojowej.

To będą naprawdę SMACZNE ŚWIĘTA :-))

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz