sobota, 30 kwietnia 2016

Najlepszy na świecie sernik czarno-biały.

Cześć,
połączenie kruchej ciemnej warstwy, wilgotnego sera i łamiącej się przy każdym kęsie polewy czekoladowej sprawia, że nic nie będzie w stanie Cię odciągnąć od zjedzenia tej pyszności. W momencie, gdy już się skończy będziesz chciał oddać 3 lata życia za kolejny kawałek! :-P

   Sernik czarno-biały


Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kg sera białego
  • szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1/3 szklanki mleka
  • olejek śmietankowy
Zacznij od roztopienia margaryny. Mąkę, proszek, cukier puder i kakao wymieszaj. Dodaj wystudzoną margarynę i połącz składniki. Wyłóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieć. 

Jajka utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo ser (po 1 łyżce). Cały czas miksując wlej kilka kropli olejku śmietankowego i 1/3 szklanki mleka. Miksuj do momenty połączenia się składników. Masę wylej na ciasto.

Piecz 55-60 min. w temp. 170-180 st. C. Wystudź w piekarniku.

Składniki na polewę:
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 15 dag czekolady (mieszam gorzką i mleczną)
  • łyżka masła
Wlej śmietankę do rondelka. Delikatnie podgrzej, dodaj połamaną czekoladę. Na końcu dołóż łyżkę masła. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. 

Polewę lekko ostudź i wylej na wystudzony sernik.



Nie ma lepszego od sernika biało-czarnego!! ;-)

Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz