niedziela, 5 czerwca 2016

Bajerantki słabość największa... sernik na zimno z truskawkami.

Cześć,
jeśli chcecie poznać moją słabość to koniecznie musicie odkryć ten przepis. Połączenie truskawek i bitej śmietany to sukces na zdobycie mojego serca! To tak pół żartem, pół serio ;-) Żartem, bo serce zajęte, a serio, bo choćby nie wiem co się działo to truskawki i bita śmietana zawsze mi humor poprawią. 

Sernik na zimno z truskawkami



Składniki na poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  •  1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę serową:
  •  2 serki mascarpone
  • 500g śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 płaski łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 500 g truskawek
  • + 80 g biszkoptów okrągłych.
Zacznij od przygotowania żelatyny. Zalej ją 1/3 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie powolutku podgrzej, ale uważaj żeby nie gotować (straci ona wówczas swoje właściwości!). Odstaw na 10 minut do przestygnięcia. 
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż biszkopty.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i wanilinowy. Partiami dodaj serek mascarpone. Na koniec wlej żelatynę. Dodaj truskawki i wymieszaj krótko szpatułką. Masę serową wyłóż na biszkopty, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Składniki na wierzch:
  •  300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • truskawki i starta gorzka czekolada do ozdoby.

Śmietankę ubij na sztywno i dodaj cukier puder. Masę wyłóż na sernik. Ozdób truskawkami i startą gorzką czekoladą.



Mały kawałek tego sernika to duży krok do radości Twojej i bliskich! :-)



Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz